Cursus Onderzoeksvaardigheid met SPSS

De cursus onderszoeksvaardigheden leert je werken met het programma SPSS wat nog immer marktleidier is op het gebied van statische analyse

Er zijn veel opleidingen die het programma SPSS gebruiken en veel studenten ervaren het als een lastig programma en dat is jammer, want het is juist de bedoeling dat een pakket als SPSS je werk uit handen neemt en je het leven makkelijker maakt!

De cursus gaat via praktische opdrachten van de praktijk naar de theorie.In eerste instantie gaan we alleen eenvoudige analyses uitvoeren zoals frequentie en kruistabellen.Dat is vergelijkbaar met ouderwets turven, maar dan heb je met één of twee klikken gelijk het antwoord. UIteraard besteden we aandacht aan het invoeren van data, vooral de enquêtevragen waar meerdere antwoorden op gegeven kunnen worden hebben een speciale aanpak nodig. Dan gaan we met eenvoudige stappen verder naar de meest gebruikte statische analyses. Deze analyses zijn nodig om van de resultaten uit steekproeven, zinnige conclusie te kunnen trekken voor de gehele populatie. Dit is ook waarom SPSS nog altijd een belangrijke rol heeft, tussen alle online analyse tools van verschillende partijen. Deze tools geven zelden de mogelijkheid tot statische analyses. Om statistische procedures goed te doorlopen is het belangrijk dat je goed de nul- en alternatieve analyse beheerst

In de cursus komen aan bod de volgende toetsen: Chi Kwadraat, T-Toets, Mann Whitney U, Kruskall Wallis, Anova, Pearson Correlatie en Regressie, en andere. Alle handelingen worden uitgelegd via duidelijke istructiefilms. Er worden opdrachten gegeven. De antwoorden worden online ingevuld en je krijgt direct feedback.

Deze cursus wordt al 15 jaar doorontwikkelt door docenten van de Hogeschool van Amsterdam en de studenten die de cursus doorlopen behalen altijd goede resultaten op tentamens, maar wat belangrijker is; ze kunnen SPSS goed inzetten voor hun eigen onderzoek. De cursus behandelt niet alle mogelijkheden die SPSS je biedt, maar geeft je voldoende basis om later snel zelf de weg te vinden.

 

De cursussen zijn toegankelijk via de cursuspagina vna jouw opleiding. Als je niet studeert aan één van de genoemnde Hogescholen, kun je zelf een account aanmaken op de "Oude Cursussite"  van Educatiever.